Linde Plin d.o.o
Linde Group Division/td>
Mahično bb
47000 Karlovac
Hrvatska
Phone: 00 385 (0)47 609 200
Fax: 00 385 (0)47 651 639
E-mail: tg.info@hr.linde-gas.com

Proizvodnja i ukapljivanje

Za uspješno implementiranje tehnologije vodika u budućnosti, potrebno je razmišljati o ekonomičnijoj proizvodnji i skladištenju vodika.

Trenutno se koriste  dva postupka dobivanja vodika.

Prvi je reformiranje fosilnih goriva. Ulja i prirodni plin sadrže ugljikovodike. Uz pomoć tehnologije reformacije možemo u kolonama pomoću visokih tlakova odvojiti vodik i ugljik, koji se izločuje kao ugljikov dioksid. Iako je to vrlo raširen postupak, njegova ekonomska isplativost nije velika.

Drugi postupak je dobivanje  vodika pomoću  elektrolize vode, koja  spada među obnovljive izvore (na zemljinoj površini je čak 71% vode) za razliku od ulja i zemnoga plina, koji nisu  obnovljivi izvori. Kod elektrolize vode dolazi do cijepanja vodika i kisika. Vodik možemo pohraniti kao stlačeni plin, ili u tekućem stanju, možemo ga transportirati i koristiti kao pogonsko gorivo vozila ili za proizvodnju električne energije. Sunčevu ili vodenu energiju možemo pretvoriti u električnu. Za to nam je potrebna elektroliza. To zaokružuje potpuni ekološki obnovljivi krug. Sunce emitira toliko energije u jednom satu, koliko je potrebno za opskrbu zemlje cijelu godinu.